Over Milieu Centraal en het Energiehulpnetwerk

Milieu Centraal geeft als kenniscentrum voor duurzaam leven consumenten praktische tips voor iedere duurzame stap: van afval scheiden tot energie besparen. Uit onderzoek blijkt dat veel huurders nog niet goed bereikt worden en dat de Nederlandse bespaartips soms niet goed aansluiten bij verschillende culturele gewoonten en gebruiken. Daarom zet Milieu Centraal in samenwerking met verschillende partijen een grootschalig ‘energiehulpnetwerk’ op.

Milieu Centraal

Milieu Centraal is de Nederlandse onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die zich richt op het geven van praktische en betrouwbare informatie over milieu en duurzaamheid. Haar doel is om consumenten te helpen duurzame keuzes te maken in het dagelijks leven.

Het kenniscentrum biedt adviezen op allerlei gebieden, zoals energieverbruik, afvalscheiding, voeding, mobiliteit en duurzaam wonen. De adviezen wordt vaak in samenwerking met andere experts en onderzoeksinstellingen ontwikkeld en een externe wetenschappelijke adviesraad waarborgt de kwaliteit.

Naast informatie en adviezen biedt Milieu Centraal ook hulp aan in de vorm van advies op maat. Voorbeelden hiervan zijn Energiebespaartest, Verbeterjehuis en de zoektool Vind jouw energiehulp.

Energiehulpnetwerk

Milieu Centraal werkt sinds begin 2024 aan het opzetten van een grootschalig energiehulpnetwerk in Nederland, om huurders die moeite hebben met het betalen van hun energierekening te helpen met energie besparen. In december 2024 maakte Milieu Centraal middels een persbericht bekend dat het Energiehulpnetwerk aan de slag is.

Het energiehulpnetwerk werkt aan een op maat gemaakte aanpak voor huurders met en zonder migratieachtergrond, omdat:

  • deze mensen momenteel vaak lastig te bereiken zijn via (Nederlandse) traditionele communicatiemiddelen.
  • de Nederlandse bespaartips soms niet goed aansluiten bij de verschillende culturele gewoonten en gebruiken.
  • deze mensen vaak te maken hebben met multiproblematiek, waardoor ze niet altijd de ruimte hebben om zelf de juiste hulp te vinden.

Het energiehulpnetwerk zal naar deze mensen toe bewegen, door medewerking te vragen van de vertrouwde kring: mensen uit de omgeving van de huurder of huiseigenaar, waarmee deze geen afhankelijkheidsrelatie heeft. Die aanpak wordt in het stookseizoen van 2024-2025 getest binnen drie verschillende pilotlocaties.

Het Energiehulpnetwerk is een samenwerking tussen Milieu Centraal, Nederlandse Schuldhulproute, de Alliantie Inclusieve Energietransitie, De Woonbond, maar ook gemeenten, lokale overheden, verbinders met diverse achtergronden en energiehulporganisaties. Het energiehulpnetwerk is onder leiding van Milieu Centraal opgezet met steun van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO). Het netwerk bereikt momenteel ruim 200 aangesloten gemeenten en meer dan 230 energiehulporganisaties.

Benieuwd geworden wat energiehulp precies is? En welke soorten energiehulp er bestaat? Klik hier voor een uitleg. 

Geef je warmte door, niemand hoeft in de kou te zitten!

Dit is de slogan van het Energiehulpnetwerk, waarmee we netwerkpartners en mensen uit de vertrouwde kring aanspreken om mee te doen met deze aanpak. Wil jij dit beeldmerk en andere handige documenten ontvangen?